Bagning med glutenfri trylleri

En søndagsfortælling

En søndag morgen vågnede Emma og hendes lillebror, Tobias, til duften af noget lækkert i køkkenet. Deres mor stod og bagte, og hun havde en overraskelse til dem: I dag skulle de bage en masse forskellige glutenfri kager og brød! Emma kunne næsten ikke vente, for hun elskede at bage, og Tobias kunne godt lide at smage på dejen.

“Skal vi bage glutenfri boller?” spurgte Emma spændt. Deres mor smilede og nikkede.

“Ja, men ikke bare det. Vi skal bage rugbrød, hindbærsnitter, brunsviger, romkugler, træstammer og kanelsnegle!” sagde deres mor.

“Wow, det lyder som en bagedag med trylleri!” sagde Tobias, mens han klappede i hænderne. Han elskede alt, der smagte sødt.

De begyndte med glutenfri boller. Deres mor forklarede, at i stedet for hvedemel, skulle de bruge glutenfri mel. “Det er ligesom almindeligt mel, men det giver ikke ondt i maven til dem, der ikke tåler gluten,” sagde hun. Emma og Tobias hjalp med at blande dejen med gær, vand og salt. Dejen var lidt klistret, men Emma rullede den alligevel til små, fine boller. “De her skal blive luftige og sprøde,” sagde hun glad.

Mens bollerne hævede, gik de videre til det glutenfri rugbrød. Tobias var lidt forvirret. “Rugbrød uden rug? Hvordan kan det være rugbrød?” spurgte han. Moren grinede. “Godt spørgsmål! Vi bruger en særlig glutenfri melblanding, der ligner rugmel, men det er uden gluten. Så smager det næsten som det rigtige rugbrød.” De rørte ingredienserne sammen, og Tobias hjalp med at hælde dejen i en brødform.

Efter rugbrødet kom turen til hindbærsnitter. Emma elskede hindbærsnitter med deres søde glasur og syrlige hindbær. De rullede den glutenfri dej ud og bagte den, så den blev sprød. Tobias kunne næsten ikke vente med at smøre hindbærmarmelade på de bagte snitter og dække dem med lyserød glasur og krymmel. “Se, de er næsten for flotte til at spise!” sagde Tobias stolt.

Nu var det tid til en sjov kage – brunsviger. “Det er som en stor kage dækket af brun sukker og smør,” forklarede deres mor. “Det smelter på toppen, så det bliver helt klistret og sødt.” De lavede en dej, der skulle hæve, og bagefter hældte de en masse brun sukker og smør på toppen. Emma kunne allerede forestille sig, hvordan den ville smage.

Tobias så på opskriften og pegede på romkuglerne. “Er der rigtig rom i?” spurgte han nysgerrigt. Moren grinede og rystede på hovedet. “Nej, vi bruger romessens, så de smager af rom, men uden alkohol. Vi bruger kagekrummer, kakao og lidt marmelade til at forme små kugler.” Emma og Tobias rullede kuglerne og dækkede dem i kokosmel. “De her bliver sjove at spise,” sagde Emma.

Næste på listen var træstammer. “De ligner små træstammer, ikke?” spurgte Tobias, mens han rullede marcipan omkring en dejlig blanding af kagekrummer og chokolade. Emma dyppede enderne af træstammerne i smeltet chokolade og sagde: “De her ligner næsten små kunstværker!”

Til sidst var det tid til kanelsnegle. Emma rullede dejen ud, og Tobias smurte smør, sukker og kanel på hele fladen. “Nu skal vi bare rulle den sammen som en sovepose,” sagde Tobias, og de skar sneglene ud. De duftede allerede fantastisk, selv før de kom i ovnen.

Efter mange timers bagning var deres bord fyldt med lækre, glutenfri godter. Bollerne var gyldne og luftige, rugbrødet var mørkt og saftigt, hindbærsnitterne skinnede med glasur, og brunsvigeren havde en dejlig, klistret top. Romkuglerne og træstammerne så så fine ud, og kanelsneglene duftede af kanel og smør.

“Det her var den bedste bagedag nogensinde!” sagde Emma glad, mens de alle satte sig ved bordet for at smage på de mange lækkerier. “Jeg elsker glutenfrit trylleri!”

Tobias tog en stor bid af en kanelsnegl og smilede. “Gluten eller ej, det her smager bare godt!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*